FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Sněžka, nejvyšší hora České republiky [ Hora - tisícovka ]

něžka
Sněžka leží v Krkonoších a je nejvyšší horou nejen tohoto pohoří, ale i celé České republiky. Její nadmořská výška je 1602 metrů.
Masív Sněžky je složen ze svoro-rulových hornin. Úbočí jsou holá a skalnatá, leží totiž již nad hranicí lesa.
Vrchol tvoří plocha o rozloze přibližně 30 arů a prochází jím českopolská státní hranice.
Sněžka je vynikajícím rozhledovým bodem. Za jasných dnů je vidět daleko do Čech a do Polska. Při mimořádné viditelnosti prý bývá vidět i Petřínská věž v Praze.

První výstup na Sněžku je připisován neznámému benátskému kupci, který se do Krkonoš vydal hledat drahé kamení. Stalo se tak v roce 1456. V letech 1563-1566 se její výšku pokusil změřit slezský humanista Kryštof Schilling. Naměřil neskutečných 5880 metrů. Další měření prováděl roku 1569 pan Jiřík z Řásně a i on učinil Sněžku vyšší než ve skutečnosti - 2035 metrů. Původní německý název vrchu zněl Schneekoppe (Sněžný vrchol). První české pojmenování znělo Pahrbek sněžný, pak Sněžovka a dnešní název Sněžka je používán od roku 1823. Na vrcholu Sněžky se v minulosti konalo několik táborů lidu.
něžka

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Hora - tisícovka
AKTUALIZACE: uživatel č. 276 org. 2, 10.05.2009 v 15:38 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule