FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Kamencové jezero [ Vodní plocha ]

Kamencové jezero o rozloze 16 ha se nachází v malebném přírodním areálu na okraji města Chomutova. Jezero vzniklo zatopením dolů na kamenec a síru, jejichž původ je datován až od roku 1588. Voda jezera obsahuje dusitany, dusičnany, chloridy, amoniak a železo a je velmi prospěšná lidskému organismu. Kvalitou a účinkem byl pramen hodnocen stejně jako minerální rašelinové lázně, kterými se léčí ve Františkových lázních.

První zmínky o jezeru pocházejí z roku. První záznamy o výskytu kamence jsou až z roku 1556. Práva k jeho dolování byla vydána v roce 1558. Tehdejší jezero bylo velmi malé. Později vystoupila vodní hladina nad původní úroveň a rozlila se do okolních zahrad, vinic a obory. Dnes voda zatápí celý bývalý kamencový lom. Vodní nádrž vznikla zřejmě provalením spodních vod při otvírce štoly.

V roce 1894 byly v blízkosti jezera založeny lázně a v roce 1902 léčebný ústav, který využíval pramene obsahujícího kamenec a jiné nerosty. Lázně Kamencová huť, vystavěné v těsné blízkosti jezera, léčily katary horních cest dýchacích, ženské nemoci, dnu, anemii, revmatismus a nemoci ledvin. Protože železo zůstává v roztoku vody i při jejím zahřátí, při koupeli se resorbuje a může ovlivnit i tvorbu krve. Kyselina sírová, sírany železa a hliníku působily stahujícím účinkem a byly proto hodnoceny neméně než minerální rašelinné lázně, kterými se léčí ve Františkových lázních. V původní lázeňské budově se v současné době nachází ředitelství Podkrušnohorského zooparku.

Chatová osada a kempink postupně vznikaly od roku 1960. V roce 1996 byla zpracována poslední architektonická studie na rozvoj územního celku areálu Kamencového jezera podle níž je v současné době areál postupně modernizován tak, aby ve všech směrech odpovídal požadavkům na rekreačně-sportovní areál.

Poloha: jezero je od centra Chomutova vzdáleno asi 15 minut chůze.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Kamencové jezero
Přemyslova 4752
430 01 Chomutov
Česko (CZ)
tel: (+420) 474 688 029

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Vodní plocha
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 06.12.2004 v 14:29 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule