FRANCAIS POLSKI DEUTSCH ENGLISH CESKY Návrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext

Pěnkava obecná

Řád: Pěvci (Passeriformes)
Čeleď: Pěnkavovití (Fringillidae)
Rod a druh: Pěnkava obecná (Fringilla coelebs) (Chaffinch)
Popis: Náš nejhojnější a nejznámější pták, velký asi jako vrabec, dlouhý 15 cm. Sameček má šedou hlavu a zátylek, červenohnědou hruď, zelený kostřec a hnědočerný ocas, který má po stranách bílé pruhy. Na hnědozelených křídlech má dvě bílé pásky. V době hnízdění má sameček modrý zobák. Samička má křídla a ocas zbarveny skoro stejně, zbytek těla má šedohnědý.
Rozšíření: Pěnkava je rozšířena téměř všude, v Evropě, v Africe a v Asii.
Prostředí: U nás se vyskytuje v zahradách, sadech, v listnatých i jehličnatých lesích. Některé pěnkavy u nás zůstávají po celý rok (většinou samečkové), jiné se potulují a některé odlétají do zimovišť.
Potrava: Živí se semeny a mláďata krmí hmyzem.

LOKALIZACE

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hununpa.cz

Typ záznamu: Fauna
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 30.11.2004 v 08:56 hodin
Copyright 1998-2019 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule