FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Lednicko - valtický areál [ Památka UNESCO ]

LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL

Na ploše 185 km2 se nachází nádherná krajina, která je kvalitou, rozsahem a měřítkem nejvýznamnějším krajinářským dílem České republiky a je ojedinělá i ve světovém měřítku. Rozprostírá se mezi městečky Lednice a Valtice jihovýchodně od Brna

V průběhu staletí zde rodina Lichtensteinů vytvořila krajinářské a architektonické dílo nadčasového významu. Vedle základní kompozice obou zámků je krajina protkaná soustavou rybníků, lesů, parků i zemědělské krajiny, alejemi stromů, v dálkových pohledech se uplatňují romantické stavby a pavilony. Rozsáhlý barokní komplex, který dali postavit Lichtenštejnové, vytvořili takoví věhlasní architekti jako C.Tencalla, D.Martinelli. J.B.Fischer von Erlach a J.Ospel.


Tvoří ho různé zámecké budovy, zahradní domky a dekorativních sochy různých stylů. Doplňují ho četné rybníky a lesy.

Lednický zámek využíval významný rod Liechtenštejnů. Z konce 17. století se dochovaly přepychové barokní budovy jízdáren.

Veřejnosti přístupné místnosti vynikají zejména řezbářskou výzdobou (knihovna s vřetenovým schodištěm, impozantní stropy a obložení stěn Tyrkysového, Červeného a Modrého salónu).

Zámek ve Valticích je obklopen nádherným přírodním parkem s mnoha romantickými stavbami, vzácnými druhy stromů a skleníky s tropickými rostlinami.

Dokonalým rámcem zámku je francouzská zahrada a rozsáhlý krajinářský park, jeden z největších v České republice. Lze v něm nalézt dekorativní stavby - Apollónův chrám, empírový Chrám tří grácií a umělou zříceninu Janův hrad. Na dohled od zámku v bohaté zeleni parku vyčnívá minaret, ojedinělá architektonická památka přelomu 18. a 19. století.

Zámecký Lednicko - valtický areál se nachází v blízkosti rakouských hranic, příjezd z dálnice (Praha -) Brno - Bratislava (- Vídeň) po odbočce z Brna.


Rozhodnutí id.č.: 1996000
Název rozhodnutí: Report of the 20th Session of the Commitee, Merida, Mexiko, 7.12.1996
Rok: 1996
Obsah: (The Lednice - Valtice Cultural Landscape)


Číslo rejstříku uz Název okresu Sídelní útvar Část obce čp. Památka Ulice,nám./umístění č.or. HZ

46546 / 7-1343 S Břeclav Lednice Lednice čp.1 zámek M
28865 / 7-1748 S Břeclav Valtice Valtice čp.1 zámek M

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.UNESCO.cz

Typ záznamu: Památka UNESCO
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 11.10.2004 v 09:26 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule