FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHCESKYNávrat na hlavní stranu PRAHA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ KRAJ KRAJ VYSOCINA PARDUBICKÝ KRAJ KRÁLOVEHRADECKÝ KRAJ LIBERECKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ STREDOCESKÝ KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ
Návrat na hlavní stranu

Fulltext
Království perníku

Jihlava [ Vodní tok ]

Pramení v oblasti Jihlavských vrchů poblíže obce Jihlávka. Teče nejprve směrem severním, u obce Horní Cerekev se stáčí na východ, od Batelova k severovýchodu. Před jihlavou se řeka velkým obloukem stáčí k jihovýchodu a tento směr si až na kratší úseky udržuje ke svému ústí do Věstonického jezera (VD Nové mlýny I.) na Dyji. Plocha povodí měří 3 004 km2, délka sjížděného toku je 163,6km.

Jihlava je sjízdná z Dolní Cerekve. Na horním úseku je velmi úzká a často meandruje mezi loukami. Břehy většinou lemují stromy. Na středním úseku je již řeka širší, spád se poněkud zvětšuje. Dno má kamenité, častěji se objevují peřeje. Vodácky nejhezčí úsek pod Vladislaví však z větší části zmizel pod hladinou přehrad, které vytvořily jezera o celkové délce 29 km.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Vodní tok
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 01.10.2021 v 17:42 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule